Organisatie Diagnose

Boek: Organisatie diagnose

Wanneer in een organisatie een probleem opduikt denken mensen vaak meteen in termen van oplossingen. Maar als bepaalde oplossingen herhaaldelijk niet blijken te werken dan is het goed om eens goed te kijken waar de problemen echt vandaan komen. Het boek ‘Organisatiediagnose: van onderzoek tot advies’ is een ‘kookrecept’ voor het opsporen van oorzaken van problemen in organisaties door diagnoseonderzoek: een solide basis voor herontwerp en organisatieverandering. Het boek is in eerste instantie geschreven voor studenten die een Economische opleiding volgen en hun docenten, maar is ook geschikt voor professionals die een organisatiediagnose willen uitvoeren die gebaseerd is op theorie en onderzoek. Op de website van de uitgever staan bij het boek een aantal extra’s, zoals kennisclips en voorbeelden van adviesverslagen. Ook is er desgewenst docentenmateriaal beschikbaar.

Saïd El Hami, Hanzehogeschool “Ik ben –zoals je weet– heel enthousiast over jouw praktische benadering. Ik stuur mijn studenten standaard de link naar de website van Coutinho voor het boek en jouw kennisclips.”
Organisatie Diagnose Karin Prins

Mijn kennisclip

Een mooie, meer intuïtieve methode om te ontdekken wat er precies onder de oppervlakte van de organisatie speelt is het toepassen van het Bewust Bedrijf Model. Het werken hiermee noemen we een opstelling. Een groepje medewerkers neemt na een korte introductie plaats op een vloerzeil waar het model op afgebeeld is en ‘voelt’ hoe de rollen en verhoudingen in de organisatie zijn en wat de gewenste situatie is. In de video hiernaast leg ik kort het Bewust Bedrijf Model als theoretisch raamwerk uit. Voor meer uitleg kun je klikken op ‘Meer video’s’ en kennisclip 10 bekijken. Meer informatie over de achtergrond vindt je door op ‘Extra informatie’ te klikken.